Ποιος είναι ο σωστός τρόπος υπολογισμού του ιδανικού βάρους και πότε θεωρείται κάποιος παχύσαρκος;
Για τον υπολογισμό του ιδανικού βάρους χρησιμοποιούμε παγκοσμίως τον δείκτη μάζας σώματος (BMI, Body Mass Index) που βασίζεται σε έναν απλό μαθηματικό υπολογισμό: είναι το κλάσμα με αριθμητή το σωματικό βάρος και παρονομαστή το τετράγωνο του ύψους. Αν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 25, το άτομο είναι φυσιολογικού βάρους, μεταξύ 25 και 30, πρόκειται για υπέρβαρο και πάνω από 30 μιλάμε πλέον για τη νόσο παχυσαρκία. Αν μάλιστα είναι πάνω από 40, πρόκειται για την κακοήθη παχυσαρκία, μια κατάσταση που συνδέεται με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο καρδιοπαθειών, σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνων. Βέβαια εκτός από το BMI ο ειδικός παίρνει υπόψη του και το ποσοστό της λιπώδους μάζας, την κατανομή της και άλλες παραμέτρους.
Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία;
Ο κλασσικός ορισμός της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους, οφειλόμενη σε αυξημένη λήψη τροφής και ενδεχομένως σε μειωμένη κινητικότητα. Σήμερα θεωρείται χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άλλες νόσους και ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ν’ ασχολούνται με την αντιμετώπιση της επιστήμονες εξειδικευμένοι, οι οποίοι με αφοσίωση και επαγγελματισμό θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο του παχύσαρκου.
Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε μόνιμα αποτελέσματα;
Το πιο σημαντικό είναι η εισαγωγή του ασθενούς σε ένα πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης και η αποδοχή από μέρους του ν’ αλλάξει, σε λογικά πλαίσια, τον τρόπο ζωής του. Κάθε δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα που θα διαρκέσουν στο χρόνο, καθότι πέραν της στέρησης που δημιουργεί –με αποτέλεσμα την υπερφαγία μετά την διακοπή της- όταν ο οργανισμός μπει σ’ ένα μεγάλο υποθερμιδικό στρες, αντί να κάψει λίπος καίει σάκχαρα και κάθε μόριο σακχάρου παρασύρει μαζί του τρία μόρια νερού, με αποτέλεσμα να χάνουμε υγρά, χωρίς κανένα πραγματικό όφελος. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η μη σωστή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, έχει σαν αποτέλεσμα και τη ταυτόχρονη απώλεια μυικής μάζας.
Μπορούμε ν’ αλλάξουμε το μεταβολισμό μας;
Αν και ο μεταβολισμός είναι σχεδόν όμοιος ανάμεσα σε ανθρώπους του ιδίου βάρους – ύψους – ηλικίας – φύλου – κατανομής μυικής μάζας, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του «δυναμικού» μεταβολισμού. Φυσικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του μεταβολισμού γενικότερα, είναι απαραίτητη η σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας.
Ποιες είναι οι νέες μέθοδοι της αισθητικής ιατρικής για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας και πόσο ασφαλείς είναι;
Ο συνδυασμός Ενδερμολογίας – Μεσοθεραπείας είναι από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση των αισθητικών αυτών προβλημάτων. Η ενδερμολογία προέρχεται από την τεχνική του χειροποίητου μασάζ, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο μηχάνημα, αλλά εύκολο στη χρήση του. Η Μεσοθεραπεία βασίζεται σε ενδοδερμικές ενέσεις με πολύ μικρές και λεπτές βελόνες χρησιμοποιώντας κλασσικά φάρμακα ή ομοιοπαθητικά-φυτικά σκευάσματα. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου (η διαταραχή των οποίων αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της κυτταρίτιδας), η λιπόλυση, η ανάπλαση των καμπυλών του σώματος, η σύσφιγξη, η απώλεια πόντων και η εξαφάνιση της αντιαισθητικής «φλούδας πορτοκαλιού». Όσο αφορά την ασφάλεια, πρέπει να τονίσει κανείς ότι οι μέθοδοι αυτές είναι καινούργιες για την Ελλάδα αλλά πολύ παλιές στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ειδικά για τη μεσοθεραπεία, έχουμε μια εμπειρία 50 χρόνων ! Τέλος η ασφάλεια είναι εγγυημένη γιατί επεμβαίνουμε μόνο τοπικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παρενέργειες.
Ποιοι είναι οι ειδικοί στους οποίους πρέπει να απευθυνθούμε;
Ο αισθητικός γιατρός είναι αυτός που αντιμετωπίζει (χωρίς τη χρήση νυστεριού) μικρά ή μεγαλύτερα αντιαισθητικά προβλήματα του προσώπου ή του σώματος, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά και την ποιότητα ζωής του ενδιαφερόμενου. Είναι σημαντική η ολιστική εκτίμηση του ατόμου, έτσι ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Η παχυσαρκία πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένη ΟΜΑΔΑ: γιατρός – διαιτολόγος – ψυχολόγος. Ο ειδικός πρέπει ν’ ασχολείται και εδώ με την ολότητα του ασθενούς, να μελετάει τις ανάγκες του προσεκτικά, να τον κάνει μέτοχο στη θεραπεία του, να σέβεται την ποιότητα ζωής του, να τον συμβουλεύει κατάλληλα. Με λίγα λόγια πρέπει να θεραπεύει τον παχύσαρκο και όχι την παχυσαρκία !
Βασίλης Λ. Ζημιάρης
Ειδικός Παθολόγος
Μετεκπαιδευμένος στην Παχυσαρκία
Μετεκπαιδευμένος στην Αισθητική Ιατρική
Master 2ου επιπέδου στην Αισθητική Ιατρική