Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentContactusform has a deprecated constructor in /home/clients/d43d68d16f76cfda4e8ed27a56da59b7/sites/zimiaris.com/plugins/content/contactusform/contactusform.php on line 13

Βασίλης Ζημιάρης

Οι θεραπείες μας

  • Διαιτολογία «στα μέτρα σας»
  • Διατροφική εκπαίδευση
  • Μελέτη μεταβολισμού
  • Ψυχολογική υποστήριξη επί της διατροφής
  • Hot stones massage
  • Ενδολίποθεραπεια (Λιπόλυση)
  • Μεσοθεραπεία
  • Ενδερμολογιά (LPG)
  • Check up δέρματος και επιλογή καλλυντικών
  • Βιοενεργοποίηση Προσώπου (Αναζωογόνηση)
  • Ιατρικά Peeling
  • Εμφυτεύματα Υαλουρονικού οξέος (Filler)
  • Botox

Σύντομο Βιογραφικό του Βασίλη Ζημιάρη

vazilis zimiaris about photo 182 271

    Ο Βασίλης Ζημιάρης γεννήθηκε  στη Θεσσαλονίκη.

    Σπούδασε στο Ιατροχειρουργικό τμήμα του Πανεπιστημίου «La Sapienza»της Ρώμης.

    Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Παθολόγος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Αγροτικός Γιατρός Οροπεδίου – Δασυλλίου και ως Γιατρός του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας του Νομού Γρεβενών.

    Ειδικεύτηκε στην Eιδική Παθολογία στην Α’ παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου». Μετεκπαιδεύτηκε στην Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο «G. D’ Annunzio» του Κιέτι της Ιταλίας. Ακολούθησε η τετραετής Μετεκπαίδευση στην Αισθητική Ιατρική στη «Διεθνή Σχολή Αισθητικής Ιατρικής» της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε με άριστα και έπαινο. Στη συνέχεια παρακολούθησε το διετές Master 2ου επιπέδου στην Αισθητική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο «Tor Vergata» της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε με άριστα και έπαινο.

    Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων Παθολογίας, Παχυσαρκίας και Αισθητικής Ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε κάποια από αυτά παρουσίασε μελέτες ως ομιλητής.

    Συνέταξε μια διατριβή με θέμα: «Η χρήση των φυτικών φαρμάκων στο υπερβάλλον βάρος και την Οιδηματο-Ινο-Σκληρυντική Panniculopatia (τη λεγόμενη κυτταρίτιδα)».

    Ανακάλυψε τη χρονική στιγμή που παρουσιάζεται το «Φαινόμενο Plateau» στη διατροφή και το 2010 δημοσίευσε τη σχετική μελέτη, που διήρκεσε πάνω από 8 χρόνια και διεξήχθη επί 971 κλινικών περιπτώσεων.

    Επεξεργάστηκε μια πειραματική διατριβή σχετικά με την οργάνωση ενός ιατρείου Διατροφής - Παχυσαρκίας – Αισθητικής Ιατρικής, από πλευράς επιστημονικής, μάρκετινγκ και μάνατζμεντ, καθώς επίσης και αναφορικά με την διαχείριση του σε περιόδους κρίσης. Δημοσιεύθηκε το 2010.

    Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον Τύπο, έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και έχει οργανώσει μια σειρά διαλέξεων, ιδίως στους τομείς της διατροφής και της Αισθητικής Ιατρικής.

    Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παχυσαρκίας, της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, της Ιταλικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης και της Ιταλικής Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής.

    Γνωρίζει και χρησιμοποιεί καθημερινά τις εξής γλώσσες: Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά. Τα Αγγλικά βρίσκονται στη διαδικασία εκμάθησης.

    Ίδρυσε την «Ιατρική Βιοηλεκτρονική – Ρυθμιση Σωματικού Βάρους- Διατροφής-Μεταβολισμου. Αισθητική Ιατρική» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στην οποία κατείχε την θέση του επιστημονικού και οργανωτικού διευθυντή για 10 χρόνια (2002-2012).

    Υπηρέτησε ως επιστημονικός διευθυντής για 3 χρόνια, στο Τμήμα Διατροφής - Υπερβάλλοντος Βάρους - Παχυσαρκίας Κεντρικής Κλινικής της Θεσσαλονίκης (2009-2012).

    Συνεργάστηκε για 2 χρόνια ως διατροφολόγος, με το πολυιατρείο "Naturopratic" της Ρώμης (2010-2011).

    Ακολούθησαν Sabatical, με στόχο την εκμάθηση νέων γλωσσών και τη συγγραφή βιβλίων του.

    Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τομείς της Διατροφής - Υπερβάλλοντος Βάρους - Παχυσαρκίας και της Αισθητικής Ιατρικής, σε διάφορα Ιατρικά Κέντρα.

Παγκόσμια ανακάλυψη - Το φαινόμενο Plateau

 Το φαινόμενο Plateau στη δίαιτα

Βασίλης Zημιάρης M.D.

Ειδικός Παθολόγος, Μετεκπαιδευμένος στην Παχυσαρκία και στην Αισθητική Ιατρική - Επιστημονικός Διευθυντής  "ΙΒΗ - Ιατρική Βιοηλεκτρονική" - Πανόραμα Θεσσαλονίκης και Ρώμη - Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής - Υπερβάλλοντος  Βάρους - Παχυσαρκίας "Βιοκλινικής" Θεσσαλονίκης
                                                      Αβραμίδου Μ.,  Μούτα Δ., Παπαγγελής Θ., Πετροπούλου Λ., Βαρδάκα Ε.


                                                                        "ΙΒΗ - Ιατρική Βιοηλεκτρονική" - Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Η μελέτη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής SIRNA 9-10/10/2010 στην Καζέρτα της Ιταλίας και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε πολλά συνέδρια. Είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό PANGEA Ιταλία (Έκδοση 2011), στο internet (http://it.doctmag.com/wellness/il-fenomeno-plateau-nella-Dieta και http://en.doctmag.com/wellness/the-plateau-phenomenon-in-the-diet) και σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΑΠΕ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, Τύπος Θεσσαλονίκης, 4Ε, in.gr, κλπ).   

 

Το φαινόμενο plateau στη δίαιτα είναι η περίοδος που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της ακολουθίας μιας υποθερμιδικής δίαιτας, και στην οποία ο ασθενής ακολουθεί απόλυτα το διαιτολογικό του πρόγραμμα, αλλά παρόλα αυτά δεν χάνει ΛΙΠΩΔΗ ΙΣΤΟ. Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ο λιπώδης ιστός, γιατί το σωματικό βάρος μεταβάλλεται ανάλογα με τις κατακρατήσεις υγρών και άρα δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για τη μελέτη του φαινομένου.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός ή ο διαιτολόγος να γνωρίζουν πότε εμφανίζεται το φαινόμενο plateau, εις τρόπον ώστε να ειδοποιήσουν τον ασθενή, λέγοντας του ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός τις επόμενες ημέρες και να μην ξεφύγει καθόλου από το διαιτολογικό του πρόγραμμα.

Έτσι, όταν θα εμφανιστεί το φαινόμενο plateau, θα μπορούν να τον καθησυχάσουν. Στην αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο ασθενής ν’ απογοητευτεί και να σταματήσει τη δίαιτα!

Απ’ όλα αυτά προκύπτει ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί. Αυτή η ανάγκη προκύπτει και από τον ετυμολογικό ορισμό της ίδιας της λέξης: “Φαινόμενο είναι κάθε τι που εμφανίζεται στην Ανθρώπινη εμπειρία και είναι υποκείμενο σε πειραματική μελέτη” (Λεξικό Γκαρτσάντι, 1984).

Από την άλλη μεριά το φαινόμενο plateau ή οριακό σημείο γενικά, στην ιατρική, είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια θεραπεία, ανάλογα με τη δοσολογία και τον χρόνο που πέρασε από την αρχή της. Οφείλεται στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού που καλείται ομοιόσταση, από τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις: όμοιος και στάση: το εσωτερικό περιβάλλον του φυσιολογικού σώματος παραμένει αναλλοίωτο, παρόλες τις αλλαγές που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Στη δική μας περίπτωση η επιστημονική εξήγηση είναι ότι ο οργανισμός που βλέπει να μειώνονται οι θερμίδες, εξισορροπεί αυτή τη μείωση, μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει. Κατά πάσα πιθανότητα ο οργανισμός για να το πετύχει αυτό, μειώνει τη θερμογένεση, δηλαδή μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου, από μεριάς του φαιού λιπώδους ιστού. Με άλλα λόγια προσαρμόζεται στις θερμίδες που λαμβάνει και αρχίζει να χρησιμοποιεί ακριβώς την ενέργεια που του παρέχεται. Πρακτικά επιβραδύνει το μεταβολισμό και επομένως ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!

Όσο αφορά το φαινόμενο plateau υπάρχουν πολλού «μύθοι»: Παρουσιάζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες!!! Παρουσιάζεται από την 15η μέχρι την 35η ημέρα!!! Η μυική μάζα αυξάνει περισσότερο ενώ ο λιπώδης ιστός μειώνεται λιγότερο!!! Μην μετράτε το σωματικό βάρος, αλλά τις περιμέτρους!!! Για να το αποφύγετε, αυξήστε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 200 μέχρι 700 την ημέρα !!! Παρουσιάζεται μετά 6 μήνες !!! …!!!

Η μελέτη μας:

1994-2002: 8 χρόνια των πρώτων παρατηρήσεων σε ένα περιορισμένο αριθμό ασθενών.

2002-2010: 8 χρόνια επιβεβαίωσης του φαινομένου plateau και μελέτη σε βάθος πάνω σε 971 κλινικά περιστατικά – 790 ασθενείς.

Σεπτέμβριος 2010: επεξεργασία των δεδομένων.

Ottobre 2010: πρώτη ανακοίνωση της μελέτης, στο 1o εθνικό συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής της επιστημονικής εταιρίας SIRNA στην Καζέρτα της Ιταλίας.

Συνήθως στις μελέτες οι ανθρωπομετρήσεις απέχουν μεταξύ τους μήνες ή και χρόνια (π.χ. στη μελέτη Framingham οι ανθρωπομετρήσεις πραγματοποιούνταν κάθε 2 χρόνια).

Αντίθετα η δική μας μελέτη είναι λεπτομερής και πλήρης, γιατί ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν μέρος είναι σημαντικός, ταυτόχρονα με μια συχνότητα επίσκεψης υψηλή (εβδομαδιαία), η οποία μάλιστα διαρκεί 45 λεπτά ! Επομένως υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με απόλυτη σιγουριά αν ο ασθενής μας “έφαγε παραπάνω ή όχι”!

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο plateau παρουσιάζεται μόνο στις πολύ αυστηρές δίαιτες! Η δική μας “Δίαιτα” δεν είναι αυστηρή”: ο ασθενής χάνει το 1% του βάρους του την εβδομάδα, και το θερμιδικό έλλειμμα είναι μέτριας οντότητας. Είναι απόλυτα “στα μέτρα” του ασθενούς και όχι μόνο “προσωποποιημένη”. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι όχι μόνο παίρνουμε υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις του, αλλά σεβόμαστε και κάθε καθημερινή του ενασχόληση. Τέλος, τα μακροθρεπτικά συστατικά ακολουθούν τα παγκοσμίως αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα (15-20% Πρωτεΐνες, 50-55% Υδατάνθρακες, 30% Λίπη, από τα οποία το 1/3 είναι κεκορεσμένα, το 1/3 είναι πολυακόρεστα και το 1/3 είναι μονοακόρεστα).

Υλικό και μέθοδος: οι ασθενείς επιλέχθηκαν με τρόπο random και σύμφωνα με τη μεθοδολογία της στρωματοποίησης, με βάση το φύλο και την ηλικία.

Εκτός από τις αρχικές σωματομετρήσεις (που είναι πολλές και διάφορες) μετριούνται κάθε εβδομάδα το σωματικό βάρος (Μηχανικός ζυγός SECA) και το σωματικό λίπος (Λιπομετρητής AKERN).

Τα αποτελέσματα: Στο 88% των ασθενών που ακολουθούν μια υποθερμιδική δίαιτα, στο πλήθος των περιστατικών στο μέσον του 2ου μήνα, εμφανίζεται το φαινόμενο plateau που διαρκεί από 5 έως 17 ημέρες και ακολουθείται από το μετά - plateau fenomeno (Εικ.1).

Πιο συγκεκριμμένα, στα δύο φύλλα παρουσιάζεται κατά 84% στους άντρες και κατά 93% στις γυναίκες (Εικ.2).

Σε μια πρώτη εκτίμηση διαπιστώσαμε ότι στο 11% των περιπτώσεων παρουσιάζεται τον πρώτο μήνα. ΣΕ ΟΛΕΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, με μια πιο προσεκτική παρατήρηση, καταλάβαμε ότι είχαν ξεκινήσει τη “δίαιτα” 15 - 30 ημέρες πριν από την επίσημη παράδοση του προγράμματος, τρώγοντας ουσιαστικά λιγότερο από το σύνηθες, στα πλαίσια της «γενικής προσοχής» που εφαρμόζουν ορισμένοι από τους ασθενείς που προτίθενται να ξεκινήσουν μια δίαιτα. (Εικ.3)!

Επομένως τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι εμφανίζεται 87% στον 2ο μήνα και 13% στον τρίτο μήνα (Εικ.4).

Η διάρκεια του φαινομένου είναι 5 - 17 ημέρες, με μέση τιμή τις 8,8 ημέρες και συνήθη τιμή τις 7 ημέρες (Εικ.5).

Ανακαλύψαμε επίσης ότι η «μη απώλεια» ακολουθείται από μια απώλεια λίπους πολύ σημαντική, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και αυτό το ονομάσαμε «μετά - plateau fenomeno». Κάθε φορά που το παρατηρούμε επιβεβαιώνουμε ότι προηγήθηκε το φαινόμενο Plateau. Παρουσιάζεται στο 77% των περιπτώσεων (85% στις γυναίκες και 70% στους άντρες) (Εικ.6).

Παρατηρώντας ακόμα καλύτερα τους ασθενείς μας, ανακαλύψαμε επίσης ότι ανάμεσα σε εκείνους που συνέχισαν τη δίαιτα για τουλάχιστον 5 μήνες, το 19% παρουσίασαν ένα 2o φαινόμενο plateau (21% στις γυναίκες και 15% στους άντρες)(Εικ.7).

Μελετήσαμε τις καμπύλες όλων των ασθενών, μερικές από τις οποίες φαίνονται στις Εικόνες Εικ 8,9,10,11,12.    

Επιστημονικός υπεύθυνος

Βασίλης Λ. Ζημιάρης

Ειδικός Παθολόγος

Μετεκπαιδευμένος στην Παχυσαρκία
(Πανεπιστήμιο “G. D’ Annunzio” – Κιέτι Ιταλίας)

Μετεκπαιδευμένος στην Αισθητική Ιατρική
(Διεθνής Σχολή Αισθητικής Ιατρικής “Fatebenefratelli” - Ρώμη)

Master 2ου επιπέδου στην Αισθητική Ιατρική
(Πανεπιστήμιο “Tor Vergata” – Ρώμη)

Μέλος των:

Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας
Ευρωπαϊκής Εταιρίας παχυσαρκίας
Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης
Ιταλικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης
Ιταλικής Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής

Πως ήταν οι χώροι μας